Örökbefogadás

Ha ezen az oldalon jársz, feltehetően már fontolgatod magadban, hogy a leendő kutyádat menhelyről fogadod majd örökbe. Ha teheted, látogass el hozzánk, ismerkedj meg a kutyáinkkal, találkozz az önkénteseinkkel – örömmel körbevezetünk téged a menhelyen, és szívesen válaszolunk a kérdéseidre.

A kutyáink a legkülönbözőbb okokból kerültek a gondozásunkba: némelyikük korábban kóbor kutyaként küzdött a túlélésért, másokat a gazdája adott le az életkörülményei megváltozására hivatkozva. Vannak, akik balesetet szenvedtek és ezt követően kerültek a gondozásunkba, vannak olyanok is, akiket kidobtak az út mellé vagy bedobtak a menhely udvarára, de olyanok is akadnak, akiket korábbi gazdájuk rendszeresen és súlyosan bántalmazott. Kutyáink számára a menhely egy biztonságos, kiszámítható környezet, ahol igyekszünk a lehetőségekhez mérten a lehető legjobb körülményeket biztosítani a számukra.

Célunk, hogy mindegyikük számára olyan otthont találjunk, ahol részesei lehetnek a család hétköznapjainak, és ugyanilyen fontosnak tartjuk, hogy a leendő gazda életmódja összhangban legyen a kutya igényeivel. Számunkra a kutyaszeretetet nem az jelképezi, hogy a kutya a gazdája ágyában alhat és a ház minden helyiségébe szabad bejárása van – ennél sokkal lényegesebb, hogy a gazda tisztában legyen a kutya alapvető szükségleteivel, és hogy a kutyával közösen töltött idő a kezdetektől a napi rutin része legyen. A kertben tartott kutya számára is rendkívül fontos a rendszeres séta, hiszen a kert határain belül nem éri annyi inger, mint amennyire természeténél fogva szüksége van. A kutyák – az emberhez hasonlóan – igénylik fajtársaik társaságát, a szocializáció nekik is alapvető igényük. A megfelelően lemozgatott kutya nem rombol, a gazdájához kötődő kutya nem szökik otthonról. Vannak kutyák, akik intenzív foglalkozást igényelnek nap mint nap, és persze vannak olyanok is, akik akár egész álló nap csendben elszöszmötölnek a kertben – mindannyian más karakterek, ugyanakkor mindegyikük igényli a gazda társaságát, figyelmét és szeretetét. Arra biztatunk, fordulj hozzánk bizalommal, ossz meg velünk minél több információt magadról, és mi örömmel segítünk neked a választásban. Ha már van kutyád, hozd el hozzánk őt is bátran, a menhely környékén minden adott a kutyák összeismertetéséhez, ami ugyancsak fontos az új társ kiválasztásakor.

Ha végül elhatározásra jutsz és kutyával távozol tőlünk, ne feledd, hogy a továbbiakban is számíthatsz ránk. Örömmel és rutinosan segítünk a kezdeti nehézségek leküzdésében – ne tántorítson el, ha az első néhány hét nem telik zökkenőmentesen, ez teljesen természetes. Hiába kerül ugyanis a kutya a menhelyi kennelből egy sokkal jobb környezetbe, egy meleg otthonba, az új helyzethez neki is hozzá kell szoknia – nemcsak az örökbefogadónak nagy változás ez az életében, hanem az örökbefogadottnak is.

Mindenkinek javasoljuk, hogy legalább egy alapfokú tanfolyamra iratkozzon majd be kutyájával egy kutyaiskolába – az ún. Tükörmódszerrel dolgozó iskolákat jó szívvel ajánljuk – a kutyaiskola ugyanis sokkal többről szól, mint az alap vezényszavak elsajátítása: a tanfolyamokon nagyon sokat tanulhatunk a kutyánkról – és önmagunkról is...! –, segítséget kaphatunk a kutyánk jelzéseinek, viselkedésének és kommunikációjának megértésében, ami előfeltétele a harmonikus, rendezett kutya-gazda viszonynak.

Közösségi oldalainkon rendszeresen megosztjuk az örökbefogadóink történeteit, akik elmesélik, hogyan kezdődött a közös életük az új kutyájukkal, és milyen nehéz vagy éppen megható pillanatokban volt részük a kezdeti időszakban – az azonban mindannyiukban közös, hogy ez az időszak elválaszthatatlan párossá kovácsolta őket, és ma már a világ minden pénzéért sem válnának meg örökbefogadott társuktól. Reméljük, hogy te is megtalálod nálunk leendő kutyádat, akivel sok boldog évet tölthettek majd együtt!

Ahogy visszaemlékszem, mindig volt kutyánk. A szüleink sose tiltakoztak ellene. Így, amikor saját családot alapítottunk, természetes volt, hogy lesz saját kutyánk. A három gyerkőc mellett két kutyusunk volt, Peggy egy Westi, akit tenyésztőtől vásároltunk és Emma pedig Bernipásztor akit (ma már tudjuk), hogy...

Zsófi és Sziszi története

Már régóta ígérgetem a beszámolót Lunáról (ex-Xéna), de most nekiálltam. Lunát 2 éve fogadtuk be az Etyeki menhelyről. Az abszolút egzotikus, farkasos-rottweileres, semmifarkamsincsen külsővel rendelkező szuka kutya mellett állítólag sokan elmentek vagy ki se merték kérni a kennelből. Már az első menhelyi...

Luna története

Igazából régóta téma volt a családunkban, hogy kutyánk legyen, azonban sokáig nem olyanok voltak a körülmények, hogy ez a kutya számára is normálisan lehetséges legyen. Mielőtt Mokkát örökbe fogadtuk egy 4 hónappal született meg a döntés, hogy legyen kutyánk, de mivel tapasztalatunk nem sok volt, úgy döntöttünk...

Mokka története