Tapi

  • Nem: szuka
  • Életkor: 3 éves
  • Fajta: német juhászkutya
  • Ivartalanított: igen
  • Méret: nagy
  • Szín: ordas

Szia! Tapi vagyok és már 4 hónapja a menhelyen élek.

Tapi altatás elől menekült. Borsodból került hozzánk ez a csodás, 3 éves német juhász lány, Tapi. Egy állatbarát kért tőlünk segítséget, miután tudomást szerzett róla a helyi állatorvostól, hogy Tapit el akarják altatni, arra hivatkozva, hogy a család egyik idős tagját fellökte, illetve az egyik unokára rámorgott. Ennyi az indok. Sokak számára ennyit ér egy kutya élete.
Magyarországon hagyomány kutyát tartani, ám állattartási kultúra ehhez számtalan esetben nem társul. Nem tudjuk megérteni, hogy emberek hogyan tudják naphosszat elnézni, hogy a kert végéből egy megtört, szomorú szempár néz rájuk vissza nap mint nap, vagy hogy a kutyájuk az egész életét egy nyomorult láncra verve éli végig. Hogy tudnak érzelemmentesen elsétálni mellette, amikor reggel elmennek otthonról, majd amikor este hazaérnek? Nem, az nem elég, hogy van egy háza, és minden nap kap enni. Egy kutya ennél lényegesen többet igényel, ezt kellene végre megértenie mindenkinek. Ahogy azt is, hogy kutyát tartani nem kötelező.
A képeken Tapi korábbi otthonát láthatjátok. Egy kicsi, sáros kennel, a rácsok mögött egy szomorú tekintetű kutya, aki már az első pillanatban barátságos farokcsóválással üdvözölte megmentőjét, és örömmel fogadta el tőle a kapott jutalomfalatot. Feltételezzük, hogy idős gazdáját is véletlenül lökhette fel – talán amikor bement hozzá a kennelbe vagy kiengedte onnan, és a kutya izgatottságában körbeugrálta, és kibillentette őt az egyensúlyából. Mi ugyanis eddig egy nagyon jámbor kutyának ismertük meg, aki végtelenül boldog, amikor valaki közeledik hozzá, élvezi a simogatást, és hajlamos boldogságában körbetáncolni minket. Ez azonban csak addig tart, amíg a kennelben van, séta közben már teljesen nyugodtan viselkedik – és ahogy a képeken láthatjátok, szabályosan mosolyog. Élvezi a társaságot, a felfedezésre váró dombokat és tópartot, a hangokat, az illatokat. A bezártságot viszont nagyon nehezen viseli, ezért is reméljük, hogy nagyon hamar megtaláljuk számára a végleges otthonát, ahol neki megfelelő körülmények között, boldogan élhet majd. Más kutyákkal egyelőre nem minden esetben barátságos, de ez hiányos szocializációjának is betudható. Neveléssel, tanítással csodás társ fog válni belőle.